Mustafa Mujezinović
0

"U Vladi FBiH nema raskola"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Rad Vlade Federacije BiH, iako ona kasni sa usvajanjem brojnih i značajnih zakona, dobar je i unutar ovog saziva Vlade nije došlo do raskola u vladajućoj koaliciji, kaže federalni premijer Mustafa Mujezinović.

On je dodao da je neimenovanje ministra prostornog uređenja povod za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za sutra.

"Ne znam na koji način da riješim problem imenovanja ministra. Dao sam saglasnost na imenovanje. Ako je prijedlog upućen u Kabinet predsjednice i potpredsjednika FBiH, šta tu premijer može da uradi? Može poslati pismo urgencije, što sam i uradio. Svi preduslovi su ispunjeni. Samo nedostaju tri potpisa i glasanje u Parlamentu", rekao je Mujezinović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Mujezinović je istakao važnost Zakona o upravljanju kapitalom u većinskom državnom vlasništvu, navodeći da je to jedini lijek za posrnule kompanije.

"Ako to ne pomogne, onda je jedini lijek stečaj", rekao je Mujezinović i dodao da je neophodna hitna privatizacija preostalih državnih kompanija.

Govoreći o uslovima stendbaj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, Mujezinović je rekao da će u narednih sedam do osam dana biti učinjeni dodatni napori za provođenje reformi.

"Svjesni su /MMF/ kolike smo napore učinili, ali očekuju reforme, usvajanje zakona. Tu imamo određeni kredit. Ostavljaju mogućnost prolongiranja davanja odobrenja za drugu tranšu. Ovakav stav nije dobar, ali ni poguban za ovogodišnji budžet. Može biti poguban za budžet 2010. godine", rekao je federalni premijer.

On je izrazio nadu da će na narednoj sjednici Vlade, 12. novembra, biti razmatran zakon o platama, koji je jedan od uslova iz aranžmana.