BiH
0

U Vladi FBiH danas više odluka vezanih za uštede

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nakon jučerašnjeg sporazuma sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, već je uputila u Federalni parlament inicijativu za uvrštavanje sindikalnih predstavnika u određena nadležna radna tijela Predstavničkog doma da bi sindikalci bili uključeni u kreiranje zakona direktno vezanih za radničku problematiku i potrebe.

To je saopćeno danas na pres-konferenciji Vlade u Sarajevu nakon što je ona zbog obaveza iz protokola vezanog za obilježavanje Dana Oružanih snaga Armije RBiH, završila jedan dio svoje pete sjednice, a nastavak najavila za ponedjeljak.

Na pres-konferenciji je ministar finansija Ante Krajina govorio o izvršenju entitetskog budžeta za 2010. godinu i naglasio da je taj budžet izvršen s 1,734 milijarde KM, što je za 129 miliona manje od plana.

Za 31 milion je bilo više prihoda i primitaka, ali to se samo nominalno može nazvati suficitom jer su „primici“ u ovom slučaju i novac od kredita, što znači da cijeli suficit nije u višku prihoda nad rashodima, a to bi bio njegov stvarni izraz, rekao je ministar Krajina.

„Uzlazni trend na prihodovnoj strani trebalo bi da bude nastavljen i ove godine, a na nama je da se novac racionalno troši, odnosno da se ne troši gdje ne mora“, izjavio je Krajina kojeg su iz Ureda za odnose s javnošću predstavili na ovoj pres-konferenciji kao velikog zagovornika štednje.

U tom kontekstu je i naredna današnja odluka Federalne vlade, a znači smanjenje mjesečnih naknada članovima njenih radnih tijela - Administrativnoj komisiji i Komisiji za statusna pitanja Vladinih članova i njihovih savjetnika.

Umjesto dosadašnjih 495 KM, naknade su smanjene na 350 KM članovima tih radnih tijela, a sekretarima će iznositi 300.

U resoru Ministarstva obrazovanja najavljeno je također smanjenje naknada, i to upravnim strukturama u fondu iz kojeg se dodjeljuju stipendije. Novac od uštede u tom segmentu bit će upotrijebljen za nove stipendije, rečeno je.

Za ponedjeljak, kada će biti nastavljena ova sjednica Federalne vlade, jedna od preostalih tačaka odnosi se na uštede vezane za Vladin vozni park, a to je ministar Krajina prokomentirao na pres-konferenciji kao namjeru da se auta koriste - racionalno.

Od ostalih današnjih odluka, na pres-konferenciji je saopćena i ona o hitnoj pozajmici sarajevskoj kompaniji „Pretis“ od 255.000 KM, i to iz budžetskih rezervi, što nije uobičajena praksa. Novac će biti vraćen u rezervu putem odgovarajućeg programa resornog ministarstva trgovine, rečeno je.

Također je saopćena Vladina odluka o dodjeli, odnosno poklanjanju stana Emini Smajović u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, i to u zamjenu za stan u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije.