BiH
0

U Visokom će sutra zajedno iftariti 2.000 vjernika

FENA
Visoko
Visoko
Iftar za 2.000 osoba, u organizaciji istanbulske općine Bayrampaša, bit će upriličen sutra u Visokom, na Centralnom trgu u ulici Alije Izetbegovića, kazala je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Bayrampaša će ove godine s konvojem pod nazivom "Bratstvo ne poznaje granice" obići sedam zemalja u kojima će pripremati iftare, a u sklopu ramazanskih aktivnosti ''Ramazan na Balkanu''.

U subotu su krenuli iz Zagreba, u nedjelju su boravili u Rijeci, a tri grada iz Bosne i Hercegovine u kojima pripremaju iftare za veliki broj vjernika su Bihać, Visoko i Goražde. Konvoj će se iz BiH uputiti u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

"Općina Bayrampaša finansira sve aktivnosti vezane za iftar, a obaveza općine koja je domaćin je da osigura prostor i da pozove građane na iftar", navela je Babić te dodala da je Općina Visoko kontakte s Općinom Bayrampaša ostvarila prošle godine kada je dogovoren iftar.

U Visokom je i prošle godine bila organizirana slična aktivnost, a Babić kaže da sama činjenica da je prisustvovao veliki broj ljudi govori da je građanima interesantno i da pozdravljaju ideju.

Najavila je da bi ovogodišnji iftar, zbog ramazanskog programa i tesavufske muzike koja će biti upriličena u sklopu aktivnosti, mogao biti posjećeniji.