BiH
0

U Visoko stižu eksperti iz Egipta, Indije, Pakistana, Hrvatske i Meksika

FENA
Predsjednik Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca Semir Osmanagić je za Agenciju FENA komentirao nastavak radova na iskopavanju piramida u Visočkoj dolini te otkrio imena naučnika koji će se pridružiti timu stručnjaka koji već nekoliko mjeseci borave u Visokom.

Prema njegovim riječima istraživanja Bosanske doline piramida ulaze u zrelu fazu a u prilog tome govori i činjenica da je generalni sekretar UNESCO-a Koichiro Matsuura, konstatirao kako postoje "određeni dokazi" o postojanju piramida i odlučio da u Visoko pošalje tim eksperata.

  • Fondacija intenzivno radi na procesu međunarodne verifikacije Projekta. Već slijedeće sedmice, istraživanjima se pridružuje eminentni egipatski arheolog, magistar Lamia El-Hadidy s Kairskog univerziteta. Time se dopunjava jezgro egipatskih stručnjaka za piramide u kome je sada doktor geoloških nauka Aly Barekah koji već četvrtu sedmicu predvodi geološke radove na terenu, kaže Osmanagić.

U drugoj polovini juna u istraživanju će se pridružiti i doktor arheoloških nauka Vivek Singh iz Indije. U dogovoru s njenom ekselencijom ambasadoricom Pakistana Shireen Moiz očekujemo dolazak iskusnog geologa i arheologa iz Pakistana u roku od mjesec dana, navodi Osmanagić.

Doktor geoloških nauka iz Italije Dario Andretta će animirati italijansku stručnu javnost da se finansijski i ekspertizom uključe u proces otkrivanja bh piramida.

Fondacija je u kontaktu i s vladom Meksika s kojom pregovara o slanju tima njihovih stručnjaka za piramide. Magistar povijesnih znanosti, Zoran Čiča iz Zagreba bi trebao osvijetliti antropološke aspekte Projekta. Drugu polovinu juna, dr. Amer Smailbegović, geofizičar iz Nevade, posvetit će terenskim pretraživanjima, precizirao je za Agenciju FENA Osmanagić.

Osporavanja Projekta od strane dijela domaće stručne javnosti, Osmanagić ocjenjuje nepotrebnim.

  • Očigledno je da Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" pristupa ovom civilizacijskom otkriću na najvišem svjetskom nivou. Novi pokušaj dijela domaće stručne javnosti da se putem različitih komisija i povezivanjem s pojedinim inostranim arheolozima zaustavi Projekt će biti prepoznat u široj javnosti kao nepotreban. Istovremeno, naučno dostojanstvo i novi materijalni dokazi bit će jedini način rada stručnjaka Fondacije i u budućnosti", zaključio je Osmanagić.