Banja Luka
0

U velikoj akciji policije RS-a uhapšeno 100 osoba

FENA
Banja Luka
Banja Luka
U velikoj akciji MUPRS-a provedenoj na cijeloj teritoriji RS-a pronađena je određena količina narkotika, ukradenih vozila, te oružja, a uhapšeno je više osoba od kojih će 10 biti predato nadležnim tužilaštvima.

Direktor policije Uroš Pena rekao je na vanrednoj pres-konferenciji da je ova akcija kodnog naziva "Mreža 2010.“ počela jutros u šest sati, a u njoj je učestvovalo oko 500 policajaca i jedan broj pripadnika policije Brčko Distrikta.

"Imali smo naredbe za pretres 98 lokacija na prostoru RS-a i četiri lokacije u Distriktu, a njima je bilo obuhvaćeno 98 osoba, od kojih četiri iz Brčkog“, precizirao je Pena.

Oduzeto je 1.279 grama marihuane, 754 grama droge "spid", 44,2 grama heroina, 50 grama kokaina, 339 komada tableta, dvije digitalne vage s tragovima droga, 200 boksova cigareta "bond" koje su predmet nedozvoljene trgovine, puškomitraljez, 17 komada pušaka, od čega po jedan snajper, hekler i tompson, pet komada pištolja različitog kalibra, osam bombi, veća količina puščane i pištoljske municije različitog kalibra, osam vozila koja su predmet krađa i falsifikovanja isprava, sedam motora od putničkih vozila i više komada autodijelova za koje se sumnja da su kradena, više registarskih tablica, specijalni alat za krađu vozila, veći broj predmeta koja potječu od krađa, televizora, digitalnih kamera, mobilnih telefona i slično.

On je kazao da je aktivnost policije na presijecanju mreže oraniziranog kriminala trajala u protekla tri do četiri mjeseca, a bili su uključeni svi centri u tom bh.entitetu.

Provedena je na prostoru Banje Luke, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Trebinja...

Pena je rekao da je ovom akcijom razriješeno i nekoliko razbojništava iz ranijeg perioda i jedan broj teških krađa.

Direktor policije RS-a rekao je da ova akcija nema nikakve veze s onom koju provodi Federalna uprava policije zajedno s drugim policijskim agencijama u BiH u mjestu Maoča kod Brčkog.