Novi ministri do kraja godine
2

U utorak sastanak šestorke u Mostaru o novoj parlamentarnoj većini

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba/Arhiv
Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba/Arhiv
U Mostaru će u utorak, 20. novembra, biti održan sastanak lidera SNSD-a, SDS-a, HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SBB-a BiH na kojem bi trebalo da bude verifikovana nova parlamentarna većina.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić će kao domaćin sastanka predložiti da se u dnevni red uvrsti implementacija Mape puta ka EU, u prvom redu dogovor o odluci suda u slučaju "Sejdić-Finci", jer je to, kako je rekao, najurgentniji zadatak s obzirom na rokove koji su usaglašeni u junu.

"Sigurno će biti i dogovora o određenim kadrovskim pitanjima. Urgentan je prijedlog za zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma jer je sjednica tog doma parlamenta BiH dva dana nakon sastanka u Mostaru", rekao je Ljubić Srni, dodavši da bi se imenovanje ministara trebalo završiti do kraja godine.

On je rekao da će biti predložen dogovor o pitanjima koja traže hitne reforme, da bi se sljedeće dvije godine iskoristile na najbolji mogući način.

"To su pitanja Izbornog zakona, reforme javne uprave, pravosuđa, infrastrukturni projekti koji su od interesa za cijelu BiH - energetski projekti, koridor 5C, rekao je Ljubić.

On je dodao da je za "hrvatski blok" važno i pitanje rekonstruisanja federalne izvršne vlasti.

Ljubić je precizirao da će dnevni red biti utvrđen na sastanku, jer će i ostale stranke sigurno imati prioritete koje će željeti da uvrste u dnevni red.