Haški tribunal
0

U utorak rasprava o Karadžićevom zahtjevu Venecueli

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu u utorak, 10. maja biće održano saslušanje u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u vezi sa zahtjevom optuženog da mu se dostave dokumenti koji se odnose na ambasadora Venecuele Dijega Ariju, koji treba da se pojavi kao svjedok.

Saslušanje će biti održano po pravilu 54bis, koji reguliše izdavanje naloga državama da dostave dokumente.

Portparol sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić saopštila je da će tokom saslušanja pretresno vijeće riješiti po dva podneska u kojima je Karadžić tražio izdavanje obavezujućeg naloga, zahtjevajući da mu UN i Vlada Venecuele dostave određena dokumenta za njegovu odbranu. 

I optuženi i sudsko vijeće su se ovim povodom već u nekoliko navrata obraćali UN i Venecueli. Prema ranijim podnescima, u pitanju je korespondencija između ambasadora Arije i UN u periodu članstva Venecuele u Savjetu bezbjednosti UN. 

Zvaničnici Venecuele ukazali su da bi objavljivanje nekih od tih dokumenata moglo ugroziti njene bezbjednosne interese. 

Suđenje Karadžiću je u prekidu od 21. marta do 23. maja. Sudsko vijeće odobrilo je ovaj prekid kako bi Karadžić i njegov tim odbrane pregledali veliku količinu dokumenata koje je tužilaštvo sa zakašnjenjem predalo kao potencijalno oslobađajući materijal. 

Vijeće tek treba da odluči po zahtjevu odbrane da se suđenje nastavi tek poslije ljetnje pauze u radu Tribunala, odnosno 15. avgusta, jer je tužilaštvo u međuvremenu objelodanilo novi potencijalno oslobađajući materijal. 
Tužilaštvo sutra nastavlja sa izvođenjem dokaza na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, po optužnici za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine.

Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću. 

Na suđenju prvom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, dokazni postupak sutra nastavlja Stanišićeva odbrana. Optužnica ih tereti za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.