Sud BiH
0

U utorak presuda za 11 optuženih u predmetu "Kravica"

FENA
Sud Bosne i Hercegovine izreći će u utorak presudu u predmetu Miloš Stupar i drugi, predmetu Petar Mitrović i predmetu Miladin Stevanović.

Optužnica tereti 11 optuženih: Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića, Branislava Medana, Milovana Matića, te Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića za krivično djelo genocid, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, u periodu između 10. i 19. jula 1995. godine počinili genocid između ostalog učešćem u ubijanju više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice zatvorenih u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Navedeno krivično djelo, kako se navodi u optužnici, učinjeno je u sklopu širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) na bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica, sa zajedničkim planom djelomičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda.

Optuženi su u napadu sudjelovali u različitim svojstvima: Miloš Stupar - kao komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići; Milenko Trifunović - kao komandir Trećeg voda "Skelani“ u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići; Brano Džinić - kao specijalac policajac Drugog odreda Specijalne policije Šekovići; Milovan Matić - kao pripadnik VRS, dok su ostali optuženi djelovali u svojstvu specijalaca policajaca navedenog Trećeg voda "Skelani“.

Izricanje presude je u 14 sati.