BiH
2

U utorak o inicijativi za smjenu Radončića

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se na sjednici u utorak, 29. aprila, izjasni o inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH smjenom ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

SDA je pokrenula inicijativu za smjenu Radončića nakon februarskih demonstracija u Sarajevu, kada je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Radončićevu smjenu na sjednici 13. marta.

Dom naroda trebalo bi da se izjasni i o zahtjevu hrvatskih delegata u ovom domu za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Tim zakonskim aktom predlaže se da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica.

Ovim prijedlogom predviđa se da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću.

Predlagači zakona navode da se ovim rješenjima provodi odluka Ustavnog suda BiH, koji je još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Statuta grada Mostara koje se odnose na izbor gradskih vijećnika, a time i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na ovaj grad.

Prijelog zakona hrvatskih delegata u decembru bio je pred Domom naroda, ali nije usvojen jer su ga delegati iz reda SDA proglasili štetnim za vitalni nacionalni interes Bošnjaka, nakon čega se Ustavni sud BiH izjasnio da njime nije povrijeđen bošnjački nacionalni interes.

Na dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose.

Ovim se, obrazloženo je iz Vijeća ministara, žele obezbijediti uslovi za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište te harmonizovati akcize na različite duvanske proizvode.

Osim više drugih zakonskih prijedloga Dom naroda trebalo bi da razmatra i niz informacija među kojima i informaciju o analizi rezultata i učincima rada stranih tužilaca i sudija u BiH te izvještaje o radu parlamentarnih tijela u prošloj godini.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović ostavio je mogućnost da se, ukoliko se steknu potrebni uslovi, na dnevnom redu nađu i izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Ovaj zakonski prijedlog već duže vrijeme čeka na razmatranje u Domu naroda jer zbog bolesti Sulejmana Tihića tročlano rukovodstvo Doma nije u prilici da se sastane i usaglasi stavove o njemu.

SDA se od započinjanja parlamentarne procedure za Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu protivi njegovom usvajanju.