Haški tribunal
0

U utorak nastavak suđenja Karadžiću, svjedoči kriminalistički inspektor

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu u utorak, 26. oktobra, bit će nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, kada će zastupnik optužbe nastaviti da ispituje zaštićenog svjedoka KDZ-166, koji je kao kriminalistički inspektor učestvovao u istragama više od stotinu slučajeva granatiranja u Sarajevu.

U predmetu protiv Karadžića, svjedok KDZ-166 svjedočit će o jednom snajperskom i šest slučajeva granatiranja od 1994. i 1995. godine. Svjedok je išao na mjesta granatiranja, snimao fotografije, pravio skice i sakupljao dijelove projektila. On je ranije svjedočio na suđenjima generalu Vojske RS Dragomiru Miloševiću i generalu Vojske SR Jugoslavije Momčilu Perišiću.

Tužilaštvo naredne sedmice namjerava još saslušati holandskog generala Adrianusa van Bala, načelnika štaba Unprofora u BiH 1994. godine, nekadašnjeg vojnog posmatrača UN u BiH Norvežanina Antona Brenskaga, te zaštićenog svjedoka KDZ-194 i pripadnika protivdiverzantske zaštitne jedinice takozvanog MUP BiH Emira Turkušića.

Karadžića optužnica tereti za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, među kojima su i teror nad civilima u Sarajevu snajperskim delovanjem i granatiranjem i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Za utorak, 26. oktobra, najavljena je statusna konferencija u predmetu "Haradinaj i drugi". U toku su pripreme za ponovljeno suđenje po šest tačaka optužnice bivšim komandantima takozvane oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju i Idrizu Balaju. Oni su prvostepenom presudom oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu 1998. godine. 

Žalbeno vijeće je u julu ove godine ukinulo tu presudu i naložilo da suđenje bude ponovljeno za tačke optužnice koje se odnose na zločine u nekadašnjem logoru Jablanica, navodeći da dokazni postupak optužbe nije trebalo da bude zaključen prije nego što se saslušaju bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši i jedan zatočenik logora Jablanica, čiji identitet nije objavljen. 

Oni su odbili da svjedoče pred sudom zbog straha za ličnu bezbjednost. 
Tužilaštvo u utorak nastavlja sa izvođenjem dokaza na suđenju generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine, te na suđenju nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojima se sudi zbog zločina policijskih i paravojnih snaga u BiH i Hrvatskoj. 

Na suđenju nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću u srijedu, 27. oktobra dokazni postupak nastavlja odbrana. Perišić je optužen za pružanje pomoći srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. 

Suđenje bivšim zvaničnicima MUP RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine, biće nastavljeno u petak, 29. oktobra izvođenjem dokaza Tužilaštva. 

Povodom Dana UN, u Haškom tribunalu je sutra slobodan dan.