BiH
0

U utorak nastavak razgovara o reformi policije

FENA
Razgovori lidera bh. političkih stranaka o reformi policije okončani su danas u Sarajevu bez postizanja konačnog dogovora i njihov nastavak je zakazan za utorak.
  • Mi smo ponudili dosta ustupaka i očekujemo od druge strane da to prihvati. Ako ne prihvati, žao nam je, kratko je prokomentirao lider SNSD-a Milorad Dodik po završetku sastanka.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je naglasio da i dalje postoje osnovne razlike oko toga da li će biti policije RS-a ili ne.

On kaže da postoje snage koje smatraju da policija RS-a ne treba da postoji kao dio nove policijske strukture u BiH, dok stranke iz RS-a smatraju da je to preduvjet da se paket u cjelini može prihvatiti.

Kada je u pitanju zakonodavstvo i budžet na državnom nivou, Ivanić je rekao da postoje dva oprečna stajališta kada je u pitanju trošenje novca.

  • Mi smo danas u suštini potrošili vrijeme da otvoreno vidimo šta je moguće. Kamo sreće da je ovaj sastanak napravljen prije dvije i po godine i da smo jedni druge uvažili. Imam osjećaj da smo po prvi put krenuli malo ozbiljnije, izjavio je Ivanić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je rekao da je dosta razgovarano i da su iznošeni razni prijedlozi, primjedbe i argumenti.

Tihić naglašava da je ključ problema pitanje entitetske policije u RS-u

Prema njegovim riječima, pitanje isključive nadležnosti države za zakonodavstvo i budžet nije sporno, s tim da se to mora zakonski urediti.

Ostalo je pitanje lokalnih policijskih oblasti. I dalje je sporan njihov broj i naziv.

Dodikov stav da će ili biti policije RS ili nema dogovora, Tihić je prokomentirao da je na samom početku reforme rečeno da u krajnjem slučaju mogu ostati entitetski MUP-ovi, ali da neće moći imati policijske ovlasti.

To znači da u formalnom smislu ne može postojati policija RS-a, kazao je predsjednik SDA.