Samir Rizvo
0

U utorak ćemo znati koliko nas dijeli od ukidanja viza

SRNA
Koliko koraka dijeli BiH od ukidanja viznog režima biće poznato nakon sastanka sa predstavnicima Evropske komisije, koji će biti održan u utorak u Briselu, izjavio je vođa Tima za liberalizaciju viznog režima BiH Samir Rizvo.

Rizvo je naglasio da BiH očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije, kao i dodatne preporuke neophodne za ubrzavanje procesa ukidanja viza.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija jedina je mjerodavna za ocjenjivanje do sada urađenog iz Mape puta, tako da sve ranije iznesene ocjene o vremenu ukidanja viza za građane BiH ne moraju biti konačne.

"Oni insistiraju na svim uslovima iz Mape puta, nijedan nije manje ili više važan", rekao je Rizvo za današnji "Fokus" i dodao da se na ovim sastancima, osim konkretnih zadataka, daju i sugestije o tome šta bi trebalo da se uradi da bi neki od uslova bio ispunjen.

U BiH postupaju po instrukcijama Evropske komisije, ali postoji par pitanja koja su političke prirode i za koje je potrebno da se postigne politička saglasnost kako bi neki od zakona bili doneseni.

Rizvo navodi da su ta politička pitanja najosjetljivija i da od njih najviše zavisi šta će se dešavati u narednom periodu.

Komentarišući tvrdnje izvora "Fokusa" iz međunarodne zajednice da Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju od 1. januara iduće godine čeka liberalizacija viznog režima, dok će BiH tu privilegiju zaslužiti pola godine kasnije, Rizvo je rekao da još nije upoznat s tim, te da o tome mišljenje nije dao ni parlament EU, a kamoli međunarodne institucije.
"Ukoliko BiH ostane izolovano ostrvo u regionu, to će za posljedicu imati negativnu sliku o nama", rekao je Rizvo i dodao da on nije političar i ne zna da li će u tom slučaju biti pritisaka na BiH kako bi se neke stvari iz Mape puta ispunile.

Ukoliko BiH zajedno sa ostalim zemljama regiona ne dobije liberalizaciju viznog režima, Rizvo smatra da će za to najodgovorniji biti organi vlasti BiH, prvenstveno parlament BiH, koji nije donio neke od važnijih zakona.

"Dio tereta nosiće i ministarstva u Savjetu ministara BiH, koja nisu završila svoj dio posla", smatra Rizvo.