BiH
60

U USK zbog snijega nestajalo struje, na planinskim prevojima otežan saobraćaj

Klix.ba
Rijeka Una kod Bihaća (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Rijeka Una kod Bihaća (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Snijeg koji je napadao i do 55 centimetara u Unsko-sanskom kantonu prouzrokovao je brojne probleme. U nekim mjestima je došlo i do prestanka napajanja električnom energijom, a Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku da se prekine održavanje nastave do 13. februara.

U Operativnom centru Civilne zaštite USK nam je rečeno da tokom dana nije bilo većih padavina, ali da je visina snijega od desetak centimetara u Sanskom Mostu do nešto iznad 50 u Bihaću. Najviši sniježni pokrivač je u općinama Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Cazin i Bužim, od 40 do 50 centimetara.

"Otežano je odvijanje saobraćaja u USK, posebno na planinskim prevojima Ripač, Lanište i Oštrelj, i to zbog snježnih nanosa koje stvara vjetar. Službe su na terenu i raščišćavaju snijeg. Još uvijek ima lokalnih puteva koji nisu očišćeni. Bilo je i više prekida snabdijevanja strujom", rečeno nam je u CZ USK.

Na graničnom prijelazu Izačić je od jutros od 5.30 obustavljen saobraćaj zbog stanja na putevima u Hrvatskoj.

"Nismo dobili dojavu da ima odsječenih naselja, lokalni putevi nisu svi raščišćeni, ali nije ništa alarmantno", kažu u CZ.

Regionalni i magistralni putevi su očišćeni od snijega.