Deutsche Welle
0

U UN-u ne znaju za "fantomski spisak" terorističkih organizacija iz BiH

Sarajevo-x.com
Sjedište UN-a u New Yorku
Sjedište UN-a u New Yorku
Na "crnoj listi" UN koja je ažurirana 11. marta nema novih organizacija iz BiH koje se dovode u vezu terorizmom. O "fantomskom spisku" 45 organizacija iz koje se dovode u vezu s terorizmom u sjedištu ove svjetske organizacije ne znaju ništa, piše Deutsche Welle.

"Na spisku Vijeća bezbjednosti još stoje imena sedam organizacija iz BiH, te ime Safeta Durgutije iz Travnika. Ipak, nijedno novo ime iz BiH nije stavljeno na ovu listu, pa tako i nijedno od onih 45 o kojima pišu mediji u BiH", izjavio je predsjednik Sankcione komisijeThomas Mayr Harting za Deutsche Welle.

On objašnjava da stavljanje nekoga na "crnu listu" koja se aktuelizuje svakih sedam dana nije jednostavan proces i da se svih 15 članica Vijeća bezbjednsti mora usaglasiti oko toga da se neko stavi na sankcionu listu ili ukloni s nje. 

"Imamo sastanke skoro svakih sedam dana kada prolazimo listu na kojoj je 488 imena koje pomno proučavamo. U svakom od tih slučajeva, svaka od 15 članica Vijeća bezbjednosti odlučuje da li to ime ostaje na listi, ili treba poduzeti mjere da se to ime ukloni sa spiska", kaže Harting.