BiH
46

U Umjetničkoj galeriji BiH Izložba "73 godine Oslobođenja: dobar početak"

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba "73 godine Oslobođenja: dobar početak", koja na svojstven način svjedoči historijat i misiju dnevnog lista "Oslobođenje", otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Radi se postavci naslovnica Oslobođenja koje govore o prošlosti BiH, događajima bitnim za prostore bivše SFRJ, ali i planetarno značajnim dešavanjima, poput događaja kada je KK "Bosna" osvojila evropsku šampionsku titulu, ili Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, ali i danima agresije na BiH, opsade Sarajeva (1992-1995)...

Izložba je upriličena povodom 73. 'rođendana' Oslobođenja, u godini kojoj ovaj list bilježi značajan jubilej - 25.000 brojeva u 73 godine postojanja.

Glavna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović kazala je da Oslobođenje predstavlja najsistematičniju hroniku posljednje 73 godine Bosne i Hercegovine.

"Odlučili smo da ove naše 73 godine budu dobar početak. Napravili smo redizajn kompletne redakcije uz osiguranje najmodernijeg sistema koji omogućava potpuno novi pristup poslu", kazala je Selimbegović, navodeći da je u međuvremenu osvježen i portal, te da se upravo finalizira digitalizacija arhiva Oslobođenja, što uključuje više od 25.000 izdanja ovog dnevnog lista.

Po njenim riječima, riječ je o listu koji dosljedno njeguje antifašističko opredjeljenje i potpunu posvećenost informaciji, odnosno ozbiljan pristup, prepoznatljiv u bh. novinarstvu, a koji čitatelji umiju da cijene.

Oslobođenje je počelo izlaziti za vrijeme Drugog svjetskog rata, 30. augusta 1943. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika. Nije prestalo izlaziti ni tokom agresije na BiH, iako se nalazilo gotovo na samoj liniji fronta. Zbog svog rada u ratu "Oslobođenje" je proglašeno najboljom novinom u svijetu 1992. godine.