BiH
0

U Udruženju BH novinari zabrinuti zbog napada na novinare

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazilo je danas u saopćenju za javnost zabrinutost zbog učestalih verbalnih napada na novinare u javnom istupima, publikovanim medijskim tekstovima ili reakcijama na konkretne novinarske tekstove, koji dolaze od predstavnika različitih oblasti javnog i društvenog života BiH.

Kako navode, porazna je činjenica da neprimjerene kvalifikacije, personalne uvrede i omalovažavanje vrijednosti novinarske profesije i samih novinara na jednak način dolaze iz akademskih, umjetničkih, političkih, vjerskih, estradnih i medijskih krugova, što ovoj pojavi daje posebnu težinu.

Korištenje jezika ulice i gotovo iste, nipodaštavajuće terminologije postalo je uobičajeno u obraćanju novinarima i medijima, a svaki pokušaj medijske kritike postaje motiv za hajku, odstrel ili druge oblike javnog linča medijskih uposlenika.

Posebno je zabrinjavajuće to što su meta napada najčešće novinarke, koje su zbog svoga spola ili nacionalnosti izložene najokrutnijim oblicima diskriminacije i muškog šovinizma.

Posljednji takav primjer su uvrede estradnog menadžera Faruka Drine upućene novinarki Slobodne Bosne Maji Radević. Na vulgaran i primitivan način menadžer Drina je pokušao dovesti u pitanje ljudske i novinarske vrijednosti Maje Radević, samo zbog toga što je kritički pisala o kvaliteti koncerta Gorana Bregovića u Sarajevu.

Također, podsjećaju, sa stranica Dnevnog avaza u dužem periodu publikovani su "uvredljivi i činjenično neutemeljeni tekstovi o Duški Jurišić, urednici magazina Dani i Vildani Selimbegović, glavnoj i odgovornoj urednici Oslobođenja".

Iz Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima pozvali su vlasnike medija i urednike na solidarnost i medijski bojkot javnih ličnosti koje na neprimjeren način komuniciraju s novinarima, te da odbiju objaviti svako reagiranje koje sadrži uvredljive kvalifikacije na račun njihovih kolega.

Istovremeno su zatražili od ženskih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava da dignu svoj glas protiv verbalnog nasilja nad novinarima i novinarkama, rečeno je danas u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.