BiH
445

U Tuzli svijeće, minuta šutnje i molitva: Neka nam Mahirova smrt svima bude lekcija

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povodom četrdeset dana od smrti dječaka Mahira Rakovca, koji je prema tvrdnjama majke Mahira Rakovca i njegovog očuha Dubravka Lovrenovića bio žrtva vršnjačkog nasilja, večeras se na Trgu slobode u Tuzli više od 100 građana prisjetilo žrtava vršnjačkog nasilja u našoj zemlji.

Paljenjem svijeća u znaku Mahirovog imena, minutom šutnje i učenjem Fatihe Tuzlaci su odali počast Mahiru i drugim žrtvama.

"Veliki broj građana i građanki se javljao povodom Mahirovog slučaja, kako bi javno pokazali svoje nezadovoljstvo vršnjačkim nasiljem, te smo odlučili da se simbolično na 40 dana od Mahirove smrti okupimo i sjetimo Mahira, ali i svih drugih koji su nažalost bili žrtve nasilja ili još uvijek jesu", kazala je Nina Zupan iz Omladinskog pokreta Revolt.

Prema njenim riječima, cilj okupljanja je da se pošalje poruka javnosti, ali i nadležnim organima da je vršnjačko nasilje veliki problem u našem okruženju i da nije dovoljno samo spomenuti pojam vršnjačko nasilje, nego i raditi na njegovoj prevenciji, te učiti djecu koje su prave vrijednosti.

"Treba ih učiti da se poštuju i cijene međusobno, da znaju da ime, prezime, mjesto iz kojeg dolaze, boja kože, kose, marka garderobe ne čine čovjeka, nego ga čine njegova djela", dodala je ona. "Nadam se da se priča o Mahiru neće ovdje završiti, da će Mahirov slučaj biti lekcija, ali i motivacija svima da razgovaraju sa osobama od povjerenja o problemima, da se ne stide stvari koje su se desile, da reaguju na vrijeme, kako se nikad više ne bi desilo ono što se desilo Mahiru".