Žestoka bitka za načelnika
4

U Tuzli rat predizbornim plakatima i lecima

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Kako se približavamo 7. oktobru i lokalnim izborima u BiH, u Tuzli se rasplamsava rat predizbornim plakatima i lecima. Sudeći prema javnoj debati koju je organizovao Forum građana Tuzle, žestoku bitku za fotelju načelnika će voditi Jasmin Imamović (SDP) i Zlatko Berbić (nezavisni kandidat), a uz njih i Adi Rifatbegović (SDA). Prema opštem mišljenju totalni autsajderi u utrci za poziciju načelnika su Fikret Selman (SBB) i Zlatko Vidaković (HSP).

Učesnici izborne utrke trebali bi poznavati Odluku o komunalnom redu, kao i na kojim se mjestima mogu lijepiti plakati. Međutim, pravila nema, a događa se da jedni lijepe plakate ujutro, a drugi ih preljepljuju poslijepodne, treći tokom noći... Troše se tone papira i ljepila, a bespovratno se baca novac od kojeg bi najugroženije kategorije građana imale velike koristi.

Odlukom Općine Tuzla predviđena su mjesta na kojima se lijepe plakati, a to su oglasne table i stubovi. Plakatiranje je zabranjeno na zgradama, u haustorima, na staklenim površinama, potpornim zidovima, semaforima...

U Odluci o komunalnom redu propisane su i kazne za nepropisno plakatiranje. Minimalna kazna je 500 KM, a za odgovornu osobu 100 KM. Fizičke osobe plaćaju kaznu od 50 KM.