BiH
13

U Tuzli promovisano 80 diplomanata Američkog univerziteta u BiH

Klix.ba
Na svečanoj ceremoniji danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli promovisana peta generacija diplomanata 2010. - 2014. Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Na svečanoj ceremoniji uručene su diplome diplomantima fakulteta Međunarodnih finansija i bankarstva, Međunarodnog prava i Informacionih tehnologija, a promovisani su i magistri Poslovne administracije i magistri Međunarodnog i evropskog javnog prava.

Posebnu čestitku diplomantima uputio je Nicolas Hill, otpravnik poslova ambasade SAD u BiH, koji je istakao: "Ja sam optimista, nakon putovanja ovom zemljom i brojnih susreta sa mladim ljudima, jer se građani u BiH - u oba entiteta - sve više zgražavaju nad etničkom politikom i neodgovornim sistemom koji je etnička politika pomogla uspostaviti. Ovo je predivna zemlja, čiji pejzaži oduzimaju dah i čiji su stanovnici inteligentni i marljivi, i ako mogu dodati, duhoviti ljudi. Mnogi koje sam sreo nose u sebi duboku tugu zbog nesretnih okolnosti, a njihovo poštenje je imresivno".

Dodao je: "Optimista sam, jer je vaša generacija spremna odbaciti mračno doba nacionalizma velikog broja političara koji prodaju prazne slogane dok pune svoje džepove. Vaša generacija zahtijeva odgovorne institucije koje doprinose prosperitetu, a ne etničkim tenzijama. Optimista sam, jer vidim aktiviste nevladinog sektora, novinare, umjetnike, intelektualce, obične ljude, koji se, ma kako usamljeni ponekad izgledali, bore protiv podjela, korupcije i manipulacija".

Esmir Ganić, predsjednik AUBiH-a, u svom obraćanju je rekao: "Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas sa ovom generacijom diplomanata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini i njihovim najmilijima podjelim ove sretne trenutke, da im lično čestitam i stisnem ruku. Dragi diplomanti, vi najbolje znate koliko ste se odricali slobodnog vremena i zabave tokom protekle četiri godine da bi danas stajali ovdje i dobili zasluženu nagradu za svoj trud. Ništa u životu ne dolazi samo od sebe i znam da vam nije bilo lako, ali vi danas izlazite sa diplomom koja će vam otvoriti mnoga vrata u budućnosti i čestitam vam na postignutom uspjehu. Moja poruka vama danas je da preuzimate odgovornost, da se aktivno uključujete u društvene tokove kako bi društveni i ekonomski sistem u kojem živimo bio bolji. Svi mi možemo u svom domenu učiniti nešto, ma kako malo to bilo, da unapredimo sredinu u kojoj živimo, i da ostvarivanjem svojih ciljeva, uspjeh prenesemo i na zajednicu. Vi postanite lideri ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine".

Na kraju svog obraćanja je dodao: "Dragi diplomanti, ostanite u kontaktu sa Američkim univerzitetom i sa vašim kolegama sa kojima ste studirali. Vi ćete sutra jedni drugima biti podrška. Ova institucija je tu da vam pruži podršku u tome i da na taj način pronađete vaš put do uspjeha!".

Prof. dr. Sadik Latifagić, prorektor AUBiH-a, uručio je diplome i uz čestitke studentima i roditeljima poručio da su završili jedan bitan dio u svom životu i poželio im sreću u budućoj akademskoj i poslovnoj karijeri. Poručio je studentima da njihovo obrazovanje i da njihova mladost mora biti jača od svih prepreka, da moraju biti uporni jer samo tako mogu svoriti uslove za bolji život svih nas. Naglasio se je da je sretan da u BiH postoji sistem obrazovanja kakav AUBiH neguje i da za 10 godina na ovaj način možemo napraviti značajne promjene.

Svjetlana Vasiljević, studentica generacije, diplomantica Međunarodnih finansija i bankarstva, u svom obraćanju podsjetila je na mogućnosti nastavka daljeg studiranja ili zapošljavanja, koje je zahvaljujući diplomama Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini izvjesnije, i koje pruža veći izbor u izgradnji karijere kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.

Po završetku ceremonije studenti su tradicionalno bacili kape u zrak i simbolično krenuli u novo razdoblje svog života.