BiH
47

U Tuzli promovisano 322 magistra, mnogi će završiti na birou

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Univerzitetskoj dvorani u Tuzli danas je održana promocija za 322 magistra nauke koji su takvu titulu stekli u 2013. godini.

Rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr Enver Halilović ističe kako je riječ o rekordnom broju magistara, odnosno da je danas promovisano 83 posto magistara više u odnosnu na prošlu godinu.

"Posljedica je to i reforme obrazovnog sistema. Društvena zajednica u budućnosti moraju snažnije podržati postdiplomske studije, a na Univerzitetu u Tuzli trenutno imamo 37 doktorskih i 50 magistarskih programa", kaže Halilović.

Halilović ističe kako se treba ostvariti i saradnja sa tržištem rada, jer je veliki broj magistara prijavljeno na evidenciju Službe za zapošljavanje TK.

"Nevolja je što se kod nas ne traže stručna mišljenja. Zbog toga je devalvirano visokoobrazovanje, jer se na osnovu političkih dogovora donose planovi i programi rada u mnogim oblastima života bez konsultacije sa stručnim osobama", kaže Halilović.

Današnjoj svečanosti u Univerzitetskoj dvorani nisu prisustvovali predstavnici resornog ministarstva. Slično je bilo i na godišnjici Univerziteta u Tuzli, a vjerovatno predstavnika vlasti neće biti i na promociji doktora nauka.

"Ne bih vam mogao reći zašto je to tako. Možda su imali prečih obaveza", rekao je rektor prof.dr Enver Halilović.