Ministarstvo pravde
0

U Tuzli privremeni popravni dom, u Orašju specijalizirani

FENA
"Potaknuti reakcijom članova Udruženja roditelja maloljetne djece koja se tiče osnivanja odgojno-popravnog doma za maloljetnike u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koju su danas prenijela i pojedina izdanja dnevnih listova, Federalno ministarstvo pravde, radi cjelovitog i istinitog informiranja javnosti, podsjeća da je u Federaciji BiH otvoren privremeni odjel odgojno-popravnog doma za maloljetnike pri KPZ PT Tuzla", saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Ono naglašava da je riječ o potpuno funkcionalnom prijelaznom rješenju do osnivanja specijalizirane odgojno-popravne ustanove za maloljetnike čije je osnivanje i izgradnja predviđena u Orašju.

Federalno ministarstvo pravde izvijestilo je nadležne sudove u FBiH o prijelaznom rješenju, a jedino je Općinski sud u Sarajevu postupio u skladu s preporukama te je dvojicu maloljetnika kojima je u sudskom postupku izrečena mjera upućivanja u odgojno-popravni dom, uputio u KPZ PT Tuzla gdje se trenutno nalaze.

"Smatramo da su izjave pojedinih članova Udruge roditelja maloljetne djece većim dijelom neosnovane te ih doživljavamo kao posljedicu neupućenosti u aktivnosti Federalnog ministarstva pravde vezanih za maloljetničko prijestupništvo.

Stoga smatramo da su pozivi ove udruge na mirne prosvjede neutemeljeni osim ukoliko njihov cilj nije pomoć i aktivno uključivanje građana u proces rješavanja problema maloljetničkog prijestupništva koji se tiču svih građana i građanki u Federaciji Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju.