BiH
0

U Tuzli predstavljena knjiga "Bosanska savremena zbilja" Osmana Brke

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u petak je predstavljena knjiga "Bosanska savremena zbilja" autora Osmana Brke, jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića te aktuelnog člana Glavnog odbora SDA.

Promotori knjige bili su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić, akademik Ibrahim Bušatlija i profesor Vedad Spahić. Domaćin promocije bio je Općinski odbor SDA Tuzla.

Knjiga "Bosanska savremena zbilja" se sastoji od pet cjelina i govori o historijskom periodu BiH, i posebno o periodu od osnivanja SDA do danas.

Kako je istakao autor Osman Brka, težište knjige je peti dio o savremenoj političkoj zbilji Bosne i Bošnjaka.

"Smatram da je političko razjedinjavanje Bošnjaka velika šteta za Bosnu i za ovo stanje ne okrivljujem naše komšije ni sa istoka ni sa zapada, niti naše sugrađane drugih narodnosti. Što smo mi slabiji, Bosna je slabija, i obratno. Za ovakvo stanje veliki sukrivci su određeni bosanski političari koji su skretali s puta koji je trasirao Alija Izetbegović", kazao je Brka.

Govoreći o autoru knjige, Tihić je istakao da u objema knjigama koje je dosad objavio Brka govori o SDA i njenoj politici, čiji je kreator bio upravo Izetbegović.

"Knjiga 'Bosanska savremena zbilja' polazi od vremena nastanka BiH kroz jedan historijski period da bi se bolje razumjela ova današnja događanja, s posebnim akcentom od 1990. pa nadalje, a onda opet posebno s akcentom na period od 2010. do danas. Ovo djelo predstavlja autorov pogled na sva ta zbivanja, pogled SDA, i daje povod da se ovaj vremenski period od 1990. osmotri i s drugih strana. Ne pretendujemo da je ovo i samo ovo jedina istina, ali to je viđenje aktivnog učesnika svih tih zbivanja. To je i ono kako mi u SDA vidimo to vrijeme od 1990. godine, kada se govori o političkoj poziciji Bošnjaka. Naravno da tu ne možemo biti do kraja objektivni jer govorimo o Bošnjacima u pozitivnom svjetlu, ali i to je pogled koji u sveukupnoj ocjeni treba da ima svoje mjesto", istakao je Sulejman Tihić.

Govoreći o knjizi "Bosanska savremena zbilja", akademik Ibrahim Bušatlija je kazao da autor pišući i o stagnaciji izvlači optimistične tonove.

"Ova knjiga sigurno treba biti uvrštena u školske lektire i biblioteke, a prvenstveno je namijenjena onima koji poriču neke stvari", rekao je Bušatlija.

On se na promociji također prisjetio lika i djela rahmetli Izetbegovića, naglasivši kako je autor napisao djelo koje će ostaviti dubok trag u historiji.

U knjizi su nabrojani svi oni koji su imali opozicioni stav prema politici SDA i prema Aliji Izetbegoviću.

Profesor Vedad Spahić istakao je kako je autor Osman Brka kao jedan od osnivača SDA obezbjedio sebi mjesto u diskursu historijske literature.

"Očekivao sam knjigu memoarske tematike, punu pripovijest o ljudima i događajima sa svih stranačkih vertikala i horizontala, od vrha do dna. U nekoj mjeri ova knjiga je tematski zastupila i dimenziju ličnog protagoniranja Osmana Brke u životu stranke i na bh. političkoj sceni, ali je u suštini njena intencija drugačija. Dobili smo knjigu u kojoj autor s relativne distance, analitički, dokumentirano, prezentira historijski put pojedinaca, u prvom redu rahmetli Alije Izetbegovića, aktuelnu poziciju SDA, strukturalne presjeke i strateške opcije bošnjačke politike. Knjiga je kao takva žanrovski najbliža politološkoj studiji, a u mjeri svoje orijentiranosti ka određenoj ciljnoj skupini. Knjiga može iznimno dobro poslužiti i kao udžbenička literatura na političkim akademijama koje stranka organizira za svoj podmladak", kazao je Spahić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDA Tuzla.