BiH
0

U Tuzli početak akcije uklanjanja uvredljivih grafita

FENA
Omladinski pokret REVOLT danas u Tuzli započinje akciju prekrečavanja grafita uvredljivog sadržaja. Ovo je početak šire kampanje koju će tijekom godine REVOLT realizirati širom naše zemlje.

Kampanja počinje u Tuzli, a nastavit će se u ostalim gradovima Tuzlanskog kantona, te u Bijeljini i Zvorniku.

"Iako je proteklo više od decenije nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, najveći problemi naše zemlje i dalje su nacionalizam i diskriminacija. Političari na vlasti ne samo da se ne suprotstavljaju, nego čak i rasplamsavaju atmosferu straha i šovinizma, jer je i njihov položaj sigurniji dok suvereno vladaju svojim nacionalnim i vjerskim torovima. Generacije koje dolaze odlučne su suprotstaviti se filozofiji straha i segregacije. Kampanja uklanjanja grafita sa uvredljivim sadržajem samo je mali korak u borbi za pravednije društvo koje neće biti opterećeno nacionalizmom i bespotrebnim podjelama", poručuju iz Omladinskog pokreta REVOLT.

U sklopu kampanje biće uklonjeni nacistički i fašistički simboli, grafiti sa nacionalističkim i ekstremističkim sadržajem, kao i svi drugi simboli i natpisi koji propagiraju ili teže dominaciji jedne nacije ili religije nad drugom.