Međunarodna galerija portreta
6

U Tuzli otvorena izložba bh. arhitekture od 1995. do 2010.

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Međunarodna galerija portreta Tuzla domaćin je izložbe arhitekata BiH pod nazivom "Restart", koja će biti otvorena do 21. marta. Riječ je o izložbi koja obuhvata arhitekturu u BiH od 1995. do 2010. godine, a projekt je pokrenula Asocijacija arhitekata BiH.

Amila Šećerkadić, predsjednica Savjeta društva arhitekata, ističe kako je cilj projekta kritičko sagledavanje savremene bosanskohercegovačke arhitektonske scene, te da projekt doprinosi promociji arhitektonskih prostornih vrijednosti i kvaliteta životne okoline.

Ona ističe kako arhitektura pokreće kulturu, umjetnost i nadu u život, a izložba koja je otvorena u Tuzli upravo govori o svemu tome. Inače, na izložbi je predstavljeno 115 radova projekata na kojima su interijerska rješenja, kulturno-historijsko naslijeđe, javni, stambeni i urbanistički projekti.

Izložba "Restart" do sada je uspješno organizovana u Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju grada Beograda, u Co-legi d’ Arquitects de Catalunya u Barceloni, a u narednom periodu bit će postavljena u svim većim gradovima BiH. Tuzlaci je mogu pogledati do 21. marta.