BiH
10

U Tuzli održana komemoracija za glumca Muharema Osmića

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je održana komemoracija povodom smrti tuzlanskog glumca Muharema Osmića, koji je preminuo u 70. godini života od posljedica srčanog udara.

Komemoraciji su prisustvovali mnogobrojni članovi porodice, prijatelji, kolege glumci, te mnoge osobe javnog života ovog grada.

Muharem Osmić je rođen 12. maja 1945. u Lukavcu, a umro u Sarajevu 4.novembra 2015. godine.

Diplomirao je u Novom Sadu Višu pozorišnu školu na Srpskom narodnom pozorištu, predstavom "Mirandolina", Karla Goldonija, u klasi profesora Dejana Mijača.

Na komemoraciji se obratio Osmićev mentor, Dejan Mijač, za koga je glumac trvdio da je njegov duhovni pozorišni otac. Mijač se u obraćanju tužno prisjetio Osmićevog dolaska na prijemni ispit i njihovih zajedničkih iskustava.

"Tužan je osjećaj ispratiti na drugi svijet nekoga ko ti je kao sin u umjetničkom svijetu",kazao je Mijač.

Naglasio je da je Osmić bio vječiti borac, te da ga je njegova iskrenost znala i koštati, no kako ističe, uvijek je ostajao dosljedan sebi i bio pravi čovjek.

Ostvario je impozantne kreacije u teatru diljem regiona, a najveći broj uloga u svojoj karijeri ostvario je u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Neke od mnogobrojnih predstava u kojima je glumio su: "Derviš i smrt", "Maratonci trče počasni krug", "Karabeg", "Predstava hamleta u selu Mrduša Donja" itd.

Filmovi u kojima je ovaj tuzlanski glumac ostvario uloge su: "Vatrogasac", "Sevdah za Karima" i "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena".