BiH
0

U Tuzli obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica

FENA
Nevladina organizacija (NVO) ''Inicijativa 21'' u suradnji s Regionalnim uredom UNHCR-a u Tuzli, u povodu 20. lipnja, Svjetskog dana izbjeglica, organizira prikazivanje filmova o povratku u BiH.

"Već treću godinu na simboličan način ukazujemo na patnje nevinih ljudi, žena i djece, s posebnim naglaskom na izbjeglice i raseljene osobe u našoj zemlji, kojih, nažalost, još ima mnogo.

Također, želimo da ukažemo na novi problem koji se pojavljuje u posljednje vrijeme, a tiče se izbjeglica koje su pokrenute sa svojih ognjišta zbog prirodnih katastrofa prouzročenih globalnim zagrijavanjem Zemlje", kazao je Ruzmir Avdić, generalni tajnik tuzlanske NVO "Inicijativa 21".

"Opredijelili smo se da ova manifestacija bude na otvorenom, odnosno u Gradskome parku, kako bi omogućili da što veći broj građana ima priliku vidjeti ove filmove. Također, želimo da obilježimo zatvaranje Ureda UNHCR-a u Tuzli, što je siguran pokazatelj da je povratak na našem području u velikoj mjeri priveden kraju", kazao je Avdić.