Žrtve pokolja u Bratuncu
0

U Tuzli na mezarju Veljaci bit će ukopana i tromjesečna beba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na šehidskom mezarju u Veljacima 12. maja bit će klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop civilnih žrtava zločina počinjenih u Bratuncu 1992. godine.

Kako je saopćeno na današnjoj pres-konferenciji, koja je održana u Tuzlanskom muftijstvu, na mezarju Veljaci bit će ukopano 16 identificiranih tijela od kojih je najmlađa žrtva tromjesečna djevojčica Adina Hajdarević.

“Ovo je peta kolektivna dženaza za civilne žrtve rata 1992. godine u Bratuncu, i sve pripreme su završene. Ono čime mi nismo zadovoljni jeste da postoji veliki broj ljudi koji su pronađeni, ali nadležne institucije, nažalost, nisu uspjele sve pripremiti tako da ove godine imamo samo 16 tijela spremnih za ukop”, kazao je Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ-a Bratunac.

Po riječima Hibe Ramić iz Fondacije mezarje Veljaci-Bratunac '92 do sada je pronađeno oko 300 Bratunčana, a isto toliko se vodi kao nestalo.

“Na mezarju Veljaci u Bratuncu do sada su ukopane 202 žrtve, a ono što je specifično je da će se ove godine ukopati i djevojčica stara tek tri mjeseca i 19 dana, a prošle godine ukopana je i njena majka. Obje su pronađene u najtužnijoj masovnoj grobnici Suha. Pored male Adine smiraj na mezarju Veljaci će naći i Ardinel Kunić koji je imao dvije godine i sedam mjeseci kao i Šema Mašić koja je imala 77 godina kada je ubijena, a na isti dan bit će ukopana i njena kćerka Ševala”, ispričala je Hiba Ramić uime preživjelih i članova porodica ubijenih Bratunčana, te dodala da će 10. maja u 15 sati biti organizovana i posjeta mjestu masovne grobnice Suha, gdje će biti otkrivena i spomen-ploča.

“Nastojat ćemo da se sva mjesta gdje su bile masovne grobnice u općini Bratunac obilježe na ovakav način”, istakla je Ramić. Obilježavanje Dana genocida u Bratuncu počelo je 3. maja, u okviru kojih će biti upriličene izložbe fotografija, promocije knjiga, posjeta Ljubovijskom mostu, bacanje ruža u Drinu itd. Kao i prethodnih godina i ove godine organizovat će se i posjeta fiskulturnoj Sali OŠ "Branko Radičević"

“Obilježavanje će početi na stadionu gdje je stanovništvo Bratunca bilo privedeno i tjerano u jedan dio stadiona gdje je došlo do odvajanja žena i djece, od muškaraca. Muškarci od kojih je najmlađi imao trinaest godina odvedeni su u školu gdje je za tri do četiri dana ubijeno oko 200 ljudi”, kazao je, uime preživjelih logoraša Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja Logoraša Bratunac.

Po Ahmetovićevim riječima kao što je to bilo i prethodnih godina 11. maja bit će organizovana izložba fotografija s razmjene Bratunčana u Visokom kao i dokumentarni film.