BiH
44

U Tuzli klizišta ruše kuće i presijecaju puteve, Lukavac bez vode

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Porodična kuća Amira Grbića iz tuzlanskog naselja Ilinčica danas popodne je u potpunosti uništena. Grbići su čuli pucanje zidova, a na vrijeme su napustili prostorije i spasili žive glave. Ubrzo je klizište odnijelo prvi sprat kuće i iza sebe ostavilo ruševine.

Klizište je odnijelo četiri pomoćna objekta u jednom domaćinstvu na putu Solina – Dokanj. Vlasnici objekta užurbano su spašavali što se spasiti može, a klizište je blokiralo i lokalni put tako da naselja Dokanj i Crno Blato nisu povezana sa Tuzlom.

Načelnik Jasmin Imamović izjavio je kako su građani prijavili blizu 100 klizišta na području tuzlanske općine, a Civilna zaštita angažovala je timove geologa koji na terenu prate kretanja tla.

Stanovnici prigradskih naselja spremaju se za još jednu besanu noć, a izuzetno teška situacija je i u drugim gradovima Tuzlanskog kantona. Vodostaj u hidroakumulaciji Modrac raste 10 centimetara po satu, ispust vode preko brane na jezeru je 235 kubnih metara u sekundi, a visina preljeva preko brane je u poslijepodnevnim satima bila 135 centimetara.

Zbog poplave s radom je prestala filter stanica, a blizu 20.000 građana lukavačke općine ostali su bez pitke vode.

Enver Ćosićkić, direktor JP Spreča, ističe kako sadašnja količina vode u hidroakumulaciji Modrac ne može vitalno ugroziti branu, ali zbog ispuštanja više 200 kubnih metara vode u sekundi situacija u mjestima nizvodno do brane iz sata u sat biti će usložnjenija.

U Gračanici je kompletna industrijska zona pod vodom, a Sokoluša prijeti sportskoj dvorani „Luke“. Alternativni pravac Tuzla – Puračić – Suha – Živinice, prema posljednjim informacijama, bit će presječen tako da će se iz Tuzle moći doći samo do Kalesije.

Iz Čelića pristižu apeli kako su zaboravljeni, te da i njima treba pomoć. Slična situacija je u Sapni, a na području banovićke općine klizišta su progutala nekoliko kuća. Radnici RMU Banovići uspjeli su odbiti nalete vodene bujice, a proizvodnja u rudniku se danas odvijala po planu.

U Tuzli su zabilježene nestašice flaširane vode u trgovinskim objektima, a građani su danas pokupovali i gotovo sve zalihe svijeća. Evakuisano stanovništvo s područja tuzlanske općine smješteno je u Dom penzionera, a večeras će se porodice smještati i u KSC Mejdan. Svoje usluge besplatnog smještaja ponudio je i Hotel Tuzla.