H1N1
0

U Tuzli hospitalizirano dvoje djece i dvije trudnice

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trenutno je zbrinuto 19 pacijenata oboljelih od virusa nove gripe.

Prema posljednjim informacijama na klinici su zbrinuta dva djeteta i dvije trudnice, a ostali bolesnici su uglavnom životne dobi između 20 i 35 godina. Od ukupno 19 pacijenata, pet je težih slučajeva, a dva su izuzetno teška.

"Od ukupno 19 pacijenata, koji trenutno leže u Klinici za infektivne bolesti, još nemamo laboratorijsku potvrdu iz Sarajeva za sedam bolesnika ali su oni zadržani na liječenju na osnovu brzog testa koji je pokazao prisustvo virusa nove gripe. Moram reći da Klinika za infektivne bolesti posjeduje sve potrebne lijekove za potpuni tretman oboljelih"; kazao je doc.dr. Sead Ahmetagić, šef Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

U ambulantama je pojačan priliv pacijenata sa simptomima gripe a da sada je u UKC-u, otkako se pojavila nova gripa, liječeno 40 pacijenata. Ambulantno je tretirano i poslano na kućno liječenje 56 pacijenata. Važno je napomenuti da se u UKC-u Tuzla liječe i pacijenti iz Posavskog kantona i Brčko Distrikta, ali da je 90 posto oboljelih s područja Tuzlanskog kantona.