BiH
28

U Tužilaštvu BiH formirani predmeti zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formirani su predmeti koji se odnose na neizvršavanje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Državno tužilaštvo nije željelo ni potvrditi, a ni demantovati nagađanja da je formiran predmet koji se odnosi na nesprovođenje odluke u slučaju grada Mostar.

"Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit", kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je ipak istakao kako u državnom Tužilaštvu postoje formirani predmeti koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda.

Podsjećamo, prema evidenciji Ustavnog suda BiH, od 2004. do danas oko 91 odluka ovog suda nije provedena. U svim slučajevima Ustavni sud BiH donio je Rješenje o neizvršenju te je, prema ustaljenoj proceduri, slučaj uputio Tužilaštvu BiH koje vršilo istražne radnje.

U skladu sa svojim ovlastima Tužilaštvo BiH trebalo bi poduzeti radnje da ustanovi i procesuira osobe i institucije koje nisu provele odluku Ustavnog suda BiH, a bile su dužne to učiniti.

Ovo pitanje ponovo je aktuelizirano nakon što su vlasti u RS-u počele da osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području RS-a uprkos tome što je Ustavni sud BiH donio odluku da bošnjački narod ima pravo nazvati jezik kojim govori kako želi.

Što se tiče Mostara, na nedavno održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojen nijedan od tri prijedloga političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču rješavanja statusa ovog grada.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, donijela je jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. oktobra ove godine. Vladajuće stranke uprkos stalnim pregovorima nisu uspjele iznaći rješenje kojim bi se stekli uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora u ovom gradu.