BiH
1

U Turskoj obilježena deseta godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Anadolija
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović
Na Univerzitetu u Sakarji u Turskoj održan je memorijalni program u povodu desete godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a prisutnima se obratio bh. akademik Džemaludin Latić.

Prof. dr. Džemaludin Latić je kazao da je prije 30 godina osuđen na zatvorsku kaznu zajedno sa prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem zbog njihovog aktivizma, te da su tri godine dijelili istu ćeliju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Latić se obratio prisutnima na memorijalnom programu organizovanom na Univerzitetu u Sakaryi  povodom desete godišnjice od smrti Izetbegovića. On je kazao kako je krvoproliće izvršeno u BiH “crna mrlja“ u historiji čovječanstva.

“Nama je suđeno zbog borbe koju smo vodili prije 30 godina u BiH i zbog toga smo osuđeni na zatvorsku kaznu. Tri godine smo dijelili istu ćeliju“, rekao je Latić, dodavši da ne može zaboraviti ono što je proživio.

Ističući kako između BiH i Turske postoje snažne veze, Latić je istakao kako je teško u svijetu pronaći tako bliske narode.

“BiH nije samo pitanje Evrope. BiH je pitanje Zapada ali i svih islamskih zemalja. Mi smo narod koji je najviše propatio na balkanskom području. Imamo zajedničku historiju sa Turskom, imamo zajedničku tugu i radost“, poručio je Latić.

Predsjednik Udruženja za saradnju Turska i BiH, Ahmet Utas, kazao je da se Alija Izetbegović borio protiv onih koji su htjeli uništiti jedan narod u BiH, te da je on čovjek za primjer.

“Alija Izetbegović se borio za nezavisnost naroda nad kojim je izvršen genocid ispred očiju svijeta i nije napravio nijedan korak nazad. Zapad je 'pao' na ovom ispitu ljudskosti. Nastavit ćemo aktivnosti kako se ne bi zaboravilo ono što se desilo. U Turskoj se u tom kontekstu organizuju paneli gdje se sastaju i stari i mladi. Naš prvenstveni cilj je napraviti kulturni most između dvije zemlje“, rekao je Utas.

On je poručio da su ponovno izgrađene kuće i džamije u BiH, te da je "ta zemlja ponovno na nogama".