Zaštićeni svjedok
0

"U Trusini nam niko nije naredio ubistva ili druge zločine"

FENA
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH za ratni zločin počinjen u Trusini u općini Konjic, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da mu optuženi Zulfikar Ališpago nikad nije dao naredbu da vrši ubistva ili druge zločine, prenosi BIRN - Justice Report.

Zaštićeni svjedok pod pseudonimom M kazao je da je u aprilu 1993. godine bio pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande ABiH, dodavši da je učestvovao u napadu na selo Trusina.

“Na postrojavanju ujutro prije polaska bili su Ališpago i pokojni Semko. Rekli su da idemo na Trusinu, ali niko nije govorio da treba raditi nešto protivno pravilima ratovanja, to nikada nije od nas traženo.

Tokom akcije, gledajući situaciju na terenu, činilo se da je Semko glavni, da je odgovoran”, dodao je svjedok M koji je svjedočenje počeo 28. marta ove godine.

Zaštićeni svjedok M je rekao i da je prije napada na selo Trusina “krajičkom oka” vidio Nihada Bojadžića za kojeg je kazao da je bio “dio komande jedinice”, ali da njega i Ališpagu nije viđao tokom napada.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, državno tužilaštvo uz Ališpagu i Bojadžića tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića i Nedžada Hodžića.

Tužilaštvo BiH smatra Memića, Salčina i Hodžića, bivše pripadnike Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, kao i Senada Hakalovića, nekadašnjeg pripadnika 45. brdske brigade “Neretvica”, odgovornim za učešće u napadu na selo.

Prema navodima optužnice, Ališpago je bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” i on se tereti što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima, dok je Bojadžić kao nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” optužen da je rukovodio napadom na selo te da je naredio pripadnicima odreda “da niko u selu ne smije ostati živ”.

Svjedok M je, odgovarajući na unakrsna pitanja Bojadžićeve odbrane, rekao da “niko nije naredio da se svi iz sela Trusina trebaju ubiti”.

“To je jako specifična naredba koju bih definitivno zapamtio. Međutim, nikada niko od nas tako nešto nije tražio”, dodao je svjedok M.

Rekao je da je na pripadnike Specijalnog odreda “Zulfikar” tokom napada na selo pucano “iz kuća i vikendica” te da je prilikom pretresa kuća pronađena velika količina “oružja i municije”.

“Kada je završena akcija, prolazio sam selom i sjećam se da sam vidio jednog civila pored kuće koji je nastradao, a kasnije, dok sam bio u kući, čuo sam rafal i vidio nekoliko strijeljanih vojnika HVO-a, njih možda pet ili šest.

Međutim, pošto je tu bilo dosta pripadnika, ne mogu reći ko je pucao”, dodao je svjedok M.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. aprila.