Na području Bijeljine i Brčkog
0

U trodnevnoj akciji uhapšeno 35 narkodilera

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom dvodnevne akcije dokazivanja neovlaštenog stavljanja u promet droga od organizovanih kriminalnih grupa na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Bijeljina i Policija Brčko Distrikta uhapšeno je 35 osoba, a pretreseno 50 lokacija.

Glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja potvrdila je Feni da je u toku predaja uhapšenih nadležnim tužilaštvima na postupanje.

Centar javne bezbjednosti Bijeljina će danas predati, kako je precizirala, nadležnom tužilaštvu u tom gradu i dopunu izvještaja protiv 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe droga, dok će policija Brčko Distrikta također Tužilaštvu Distrikta predati dopunu izvještaja protiv osam osoba.

Realizacija operativnih akcija, kodnih naziva „Raduša“ i „Delfin“, koje se odnose na dokazivanje neovlaštenog stavljanja u promet droga od organizovanih kriminalnih grupa na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Bijeljina i Policija Brčko Distrikta, započela je 15. decembra u skladu s naredbama Okružnog suda u Bijeljini i Osnovnog suda Brčko Distrikta, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Bijeljini i Tužilaštva u Brčko Distriktu.

U toku jučerašnjeg dana pretreseno je 15 lokacija, a slobode je lišeno 11 osoba među kojima i jedan pripadnik Granične policije BiH.

Do sada je u toku pretresa pronađeno više od 190 grama heroina, 478 grama kokaina, određena količina marihuane, veći broj precizinih vaga, oružja i municije, novca za koji se pretpostavlja da potječe od izvršenja krivičnih djela koja se odnose na zloupotrebu droga u iznosu od 3.400 eura i 4.500 KM, te veći broj dokumentacije i pečata za koje se pretpostavlja da potječu iz krivičnog djela falsifikovanja, više od 320 komada tableta s narkotičkim svojstvima.

Navedene kriminalne grupe se sumnjiče za promet više od 1,5 kilograma heroina u prethodnom periodu.

U akcijama „Delfin“ i „Raduša“ učestvuju pripadnici Uprave Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, CJB Bijeljina, CJB Doboj, CJB Banja Luka, CJB Trebinje, Policije Brčko Distrikta, MUPHNK i Policijske uprave Čapljina.

Pripremne radnje ovih dviju policijskih akcija „Delfin“ i Raduša“ započete su još početkom 2009.