BiH
3

U Travniku umro novinar Mustafa Gafić

FENA
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Travniku je jučer preminuo novinar Mustafa Gafić. Dženaza će se obaviti danas, nakon ikindije-namaza, na mezarju Jeni džamije u Travniku.

Mustafa Gafić rođen je 20. novembra 1933. godine u Vakufu kod Travnika, a nakon školovanja u Učiteljskoj školi u Travniku završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu i diplomirao studij žurnalistike.

U novinarskom radu objavio je više od 60 priloga o životu i djelu nobelovca Ive Andrića, a u pripremi mu je knjiga "O Andriću u Travniku". Također je objavio 1960. godine sportsku monografiju "Dva jubileja".

Kao urednik i suradnik djelovao je u mnogim listovima: "Travnički ljiljani", "Divan", "Preporod", "Asil-times" iz Malmea, "Bosna-press internacional" iz Frankfurta, "Zajednici" te "Oslobođenje" i "BH-Press".

Za svoj dugogodišnji uspješan rad u novinarstvu dobio je 1995. godine "Zlatnu plaketu" Saveza novinara BiH, a primljen je i u članstvo Međunarodne federacije novinara sa sjedištem u Briselu.

Dobitnik je više javnih i društvenih priznanja za svoj novinarski rad.

Na priredbi "Biramo ličnost 2002. godine", održanoj u Hotelu "Lipa" koju je organiziralo nevladino i vanstranačko Udruženje građana "Prijatelji Travnika", dobio je plaketu za životno djelo - za rad u novinarstvu više od pola vijeka i za afirmaciju Travnika, javlja Radio TNT Travnik.