MUPRS
0

U toku vraćanje dokumenata porodici Karadžić

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a preduzelo je zakonska ovlašćenja da se postupi u skladu s dostavljenim nalogom Ureda visokog predstavnika u BiH kojim se ukidaju nalozi od 9. januara, o oduzimanju putnih isprava Aleksandru Karadžiću, Sonji Karadžić-Jovičević, Ljiljani Zelen-Karadžić i Borislavu Jovičeviću.

Informacija je prosljeđena nadležnom Centru javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo, na čijem području imenovani imaju prebivalište.

CJB Istočno Sarajevo će u skladu s važećim propisima i pomenutim nalogom, provesti postupak vraćanja oduzetih dokumenata.

Aktivnosti na vraćanju dokumenata već su u toku, potvrđeno je iz MUPRS-a.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčák danas je poništio svoj nalog o oduzimanju putnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića.

Vlasti BiH sada mogu vratiti dokumente oduzete od supruge Radovana Karadžića Ljiljane Zelen-Karadžić, kćerke Sonje Karadžić-Jovičević, sina Aleksandra Karadžića i zeta Branislava Jovićevića, saopćeno je iz OHR-a.

Ovim licima dokumenti su oduzeti 9. januara ove godine, u okviru širih mjera koje su poduzete s ciljem da se spriječi djelovanje mreže pomagača koja je omogućavala Radovanu Karadžiću da ostane na slobodi.

Kako je saopćeno iz OHR-a, nakon konsultacija s relevantnim međunarodnim i domaćim partnerima i institucijama, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su oduzeti putni dokumenti od spomenutih četvoro lica.

Oni sada imaju pravo na povrat putnih dokumenata, uključujući i lične karte. Ova odluka stupa na snagu odmah. Ograničenja protiv ostalih lica ostaju i dalje na snazi, navodi OHR.

Dodaje se da balans između zaštite procesa implementacije mira i prava pojedinaca, kao i principi pravičnosti, dobre uprave i promišljenog realizovanja međunarodnog mandata visokog predstavnika opravdavaju ovakav ishod.

Odluka koju je danas donio visoki predstavnik ne prejudicira nikakvu sadašnju ili buduću istragu protiv ovo četvoro lica, niti pravo visokog predstavnika da poduzme bilo kakve buduće mjere protiv bilo kojeg lica ukoliko pokuša da opstruira ili prijeti da će opstruirati implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir, saopćeno je iz OHR-a.