BiH
0

U toku parlamentarna rasprava o problemima u privatizaciji

FENA
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu u toku je rasprava povodom mjera koje su za ozdravljenje privatizacijskog procesa u FBiH predložili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH (SDP) BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) "Sefer Halilović".

Ovi poslanički klubovi su ujedno inicijatori vanredne sjednice posvećene isključivo rezultatima i problemima procesa privatizacije u FBiH za period od 1998. do 2007. godine.

Uime inicijatora, poslanik SDPBiH Nermin Nikšić, kazao je da je privatizacija u Federaciji dosad provedena loše i sporo, pa je kao takva uzrokovala mnoštvo ekonomskih i socijalnih problema umjesto da doprinese njihovom ublažavanju. Najveći gubitnik je radnik, kazao je Nikšić.

Jedna od mjera koje je on uime inicijatora vanredne sjednice predložio za ublažavanje prezentiranog stanja je donošenje federalnog zakona o reviziji privatizacijskog procesa.

Nikšić je predložio i donošenje zakonske regulative o oduzimanju nelegalo stečene imovine te mjeru da Vlada Federacije posebnim zakonom u narednim etapama privatizacije, kako kod jednog broja komercijalnih, tako i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije, osigura besplatno za svakog punoljetnog građanina prijenos dijela dionica do visine od 10 posto dioničke glavnice.

Elektroenergetski sektor i rudnike ne treba nikako privatizirati, dok privatizaciju telekomunikacionog sektora treba provesti fazno, a u prvoj fazi prodati maksimalno do 30 posto kapitala, s tim što u fiksnoj telefoniji iz privatizacije treba isključiti infrastrukturne kapacitete, predložio je Nikšić uime inicijatora današnje sjednice.

Privatizacione investicijske fondove treba posebnim zakonom iz tranzicijske forme definirati kao investicione, a oni treba da daju impuls razvoju preduzeća, kazao je Nikšić.

Također, posebnim zakonom, predlaže Nikšić, treba predvidjeti stečaj za komercijalna preduzeća iz nadežnosti Federacije koja ne budu privatizovana u naredne tri godine.

Zbog transparentnosti procesa vlasničke transformacije javnih kompanija iz nadležnosti Federacije, Vlada treba da predloži Parlamentu posebne zakone za svaku kompaniju na osnovu usvojene sektorske strategije i politike, predložio je također Nikšič.

Nakon ovog njegovog istupa, premijer Federacije Nedžad Branković izjavio je da predložene mjere u 90 posto slučajeva odražavaju i razmišljanja u federalnoj Vladi.

Poslanici tek treba da se izjasne o mjerama koje je prezentirao Nikšić, a nakon vanredne sjednice, treba da bude otvorena redovna sjednica Predstavničkog doma.