Siniša Macan
0

'U toku otklanjanje problema oko izdavanja dokumenata'

SRNA
U toku je rješavanje tehničkih problema u vezi sa postupkom izdavanja dokumenata po novom sistemu, rekao je direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan.

"Registracija vozila i registar novčanih kazni funkcionišu. Pasoši, JMB, prebivalište i boravište i lične karte integrisani su u jedan sistem i sa velikom količinom istorijskih podataka imaju određene probleme koji se rješavaju iz časa u čas'', naglasio je Macan.

On je naveo da se tehnički problemi u sistemu za testno izdavanje biometrijskih pasoša javljaju i otklanjaju, ali da više nema povratka i građani BiH će od iduće godine imati biometrijske pasoše, što je uslov za vizne olakšice.

Macan je za sutrašnje "Nezavisne novine"  istakao  da će svi biti na dobitku uz sigurniji i efikasniji sistem bez suvišne papirologije, te naglasio da je sistem u tehničkom smislu siguran, ali uz kontrolu ljudskog faktora.

''U ovom momentu imamo tehničke pretpostavke za sistem u kome je uvezano više od 150 institucija koje izdaju razne vrste ličnih dokumenata, odnosno 12 MUP-ova i više od 140 opština. Koristi se maksimalan nivo sigurnosti, koriste se biometrijski podaci i biometrijske provjere. Međutim, dokumenta će i dalje izdavati službenici i oni donose odluke, oni moraju biti kontrolisani i nadzirani'', naglasio je Macan.

On je naveo da su u novom sistemu uvedeni svi mogući tehnički elementi sigurnosti, ali da je sam sistem siguran onoliko koliko je otporan na ljudski faktor koji ga koristi.

IDDEEA je juče saopštila da je počela izdavanje ličnih dokumenata po novom sistemu, kao i sistem registracije vozila kod nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova, ali da se prilikom registracije vozila javljaju kraći zastoji, te da se prilikom izdavanja ličnih dokumenata javljaju tehnički problemi koji su posljedica novog načina rada i uvezanosti svih MUP-ova i opština u sistem.