BiH
0

U toku masovniji povratak lažnih azilanata iz Švedske u BiH

FENA
Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić potvrdio je danas Feni informacije da je u toku masovniji povratak državljana BiH, većinom Roma, iz Švedske, gdje su nezakonito tražili azil.

"Budući da su u Švedskoj procedure rješavanja zahtjeva za azil znatno ubrzane, to se i deportacije građana BiH koji su nezakonito tražili azil dešavaju ubrzano i u sve većem broju", kazao je on.

Prema podacima švedskih migracijskih vlasti, u prošloj godini je 980 osoba iz BiH tražilo azil u ovoj zemlji, ali pošto se BiH smatra sigurnom zemljom svi će biti vraćeni u BiH.

Dautbašić naglašava da ovo ne ugrožava bezvizni režim sa zemljama Schengenskog ugovora, tim prije što je pravovremenom akcijom Monitoring tima i agencija za provođenje zakona broj nezakonitih azilanata znatno smanjen u prva dva mjseca ove godine.

Informaciju o masovnijem vraćanju državljana BiH iz Švedske Fena je najprije dobila iz Evropskog pokreta u BiH. Predsjednik ove organizacije Predrag Praštalo je izjavio da su ove deportacije još jedan dokaz da građani BiH ne mogu dobiti azil u zemljama EU i opomena onima koji misle zloupotrebljavati bezvizni režim da će biti vraćeni. Inače, sa internet stranice ove organizacije od danas se može skinuti radioporuka koja, između ostalog, sadrži i upozorenje protiv zloupotrebe bezviznog režima.