BiH
0

U toku je Merhametova akcija "Kurban"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Humanitarna organizacija Merhamet - Muslimansko dobrotvorno društvo i ove godine provodi akciju "Kurban 2015 /1436".

Akcija "Bosanski kurban" traje do 23. septembra. Na ovaj način, osigurava se meso za javne kuhinje Merhameta širom Bosne i Hercegovine, a istovremeno pomažu bh. poljoprivredni proizvođači, povratnici, nezaposleni demobilizirani borci, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugroženi građani Bosne i Hercegovine.

Vrijednost donacije za domaći kurban iznosi 350 KM.

Portparol MDD Merhamet Ruždija Adžović je kazao da se primaju i donacije za nabavku kurbana u Australiji, a akcija traje do 22. septembra i provode je Merhamet Australije i HO Merhamet MDD sa svojim organizacionim jedinicama.

Vrijednost donacija za kurban u Australiji iznosi 250 KM. Klanje kurbana se obavlja u Australiji, u skladu s islamskim principima.Na ovaj način pomaže se socijalno ugroženo stanovništvo u kriznim područjima.

Adžović je istakao da su kurbani koje budu donirali građane Bosne i Hercegovine, a koji će se klati u Australiji namijenjeni izbjeglicama iz Sirije koje su utočište našle u Republici Turskoj.

Nakon prošlogodišnje akcije "Kurban", cjelokupni kontingent kurbanskog mesa, koji je iznosio 121 tonu, Merhamet je dostavio izbjeglicama u Turskoj, smještenim nadomak gradova Šanliurfa i Gaziantep.

Istovjetnu akciju Merhamet planira i ove godine, tako da će australski kurbani koje budu donirali građani biti ponovo podijeljeni izbjeglicama iz Sirije u Turskoj.

Naravno, Merhamet se priprema i za mogući izbjeglički talas prema Bosni i Hercegovini, te ukoliko izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja krenu prema BiH, Merhamet će, uz pomoć donatora, državnih institucija i građana, zahvaljujući upravo i akciji "Kurban", biti spreman da u svojim kuhinjama svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjegličke porodice.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima Merhameta i u sjedištu Društva u Sarajevu.