Nakon napada na Ambasadu SAD
0

U toku ispitivanje većeg broja osoba u BiH i inozemstvu

SRNA
U cilju potpunog rasvjetljavanja terorističkog napada na Ambasadu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH vrše se intenzivna ispitivanja većeg broja osoba u BiH i inozemstvu, izvršeni su pretresi na više lokacija radi pronalaska dokaznih materijala, a ostvaruje se i saradnja sa agencijama za sprovođenje zakona izvan BiH.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, više agencija za sprovođenje zakona nastavlja intenzivne istražne aktivnosti na prikupljanju dokaza i informacija kako bi u potpunosti bio rasvijetljen teroristički napad.

Radi zaštite interesa istrage, Tužilaštvo BiH i agencije za sprovođenje zakona ne mogu javnosti da iznose detalje o saslušanim licima i pronađenim dokazima i to će biti učinjeno tek nakon potpunog završetka istrage. 

Zbog pojave različitih informacija u javnosti i medijima o osobama i aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorističkim napadom, Tužilaštvo BiH skreće pažnju da se vjerodostojne i mjerodavne informacije javnosti i građanima prosljeđuju isključivo iz Službe za odnose s javnošću ove institucije.

U saopštenju se ističe profesionalan angažman svih agencija za sprovođenje zakona u BiH, koje zajedno sa Tužilaštvom BiH intenzivno rade na rasvjetljavanju terorističkog akta počinjenog napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu sa ciljem otkrivanja i krivičnog procesuisanja svih počinilaca. 

Mevludin Jašarević pucao je u petak, 28. oktobra, iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije - radnik na obezbjeđenju Ambasade.