Prvi put nakon rata
1.4k

U Termoelektrani Gacko spaljeno 1.000 kilograma droge

SRNA
RiTE Gacko
RiTE Gacko
U Gacku je, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, uništena tona zaplijenjene droge, čija procijenjena ulična vrijednost iznosi oko 20 miliona KM.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopšteno je da je prvi put organizovano u spalionicama Termoelektrane Gacko uništeno 328 plastičnih plombiranih vreća sa različitim vrstama droge.

“Procjena je da ulična vrijednost danas uništenih narkotičkih sredstava iznosi 20 miliona KM“, rekao je direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac.

Od ukupne količine, najveći dio činila je marihuana, heroin, kokain, te druge vrste droge.

Prve količine droge u peći za spaljivanje ubacili su ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i direktor SIPA-e.

Radončić je zahvalio svima koji su radili na prvom organizovanom uništavanju droge u BiH, od Suda BiH, Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i Komisije Vijeća ministara BiH za uništavanje droge, preko SIPA-e i drugih policijskih agencija do gatačke Termoelektrane.

Termoelektrana Gacko, od svih kontaktiranih spalionica i termoelektrana u BiH, prva je izrazila spremnost da učestvuje u ovom procesu.

“Uništiti drogu u vrijednosti 20 miliona KM jeste čin koji vraća povjerenje u pravnu državu. Ovakav kraj godine može značiti i dobar početak naredne, koja treba biti godina borbe protiv kriminala i obračuna sa sistemskom korupcijom“, rekao je Radončić.

Predsjednica Komisije za uništavanje opojnih droga BiH Nataša Grubiša istakla je da se Komisija u radu vodila Pravilnikom o čuvanju i uništavanju zaplijenjenih droga na nivou BiH koji je usvojen u februaru, što je otvorilo vrata za provođenje naredbe Suda BiH o uništavanju zaplijenjenih narkotika.

Riječ je o drogi koja je izuzeta iz krivičnih djela procesuiranih pred Sudom BiH, iz ukupno 61 predmeta koji je vođen i presuđen pred tim sudom.

Kontrolno vještačenje u prostorijama Suda BiH izvršili su forenzičari Federalne uprave policije i utvrdili da ukupna količina droge, prema vrsti i količini, odgovara podacima iz naredbe Suda BiH.

U Gacku su, na dan uništavanja, članovi Komisije za uništavanje opojnih droga BiH provjerili svaku vreću sa zapakovanom drogom, te konstatovali da je opojna droga uništena u količini u kojoj je i preuzeta iz Suda BiH, navedeno je u saopštenju.