BiH
1

U Svrakama sanacija klizišta još nije počela

FENA
Na području Općine Vogošća trenutno je najteže stanje u mjesnoj zajednici Svrake, gdje je još uvijek desetak porodica, koje su u poplavam u maju ostale bez domova, smješteno na privremenim lokacijama, izjavio je sekretar mjesne zajednice Svrake Adnan Mališević za Agenciju Fena.

Dodao je da trenutne padavine nisu još više naštetile ugroženim područjima ove općine.

Stanje je nepromijenjeno u odnosu na maj. Porodice čije su kuće u zoni klizišta još uvijek se nisu vratile u njih.

Kao najveći problem u Svrakama Mališević je naveo prekid putne komunikacije zbog pojave klizišta. Stanovništvo s lijeve strane klizišta koristi alternativni put, koji je po njegovim riječima u neadekvatnom stanju.

Do kraja augusta trebali bi početi radovi na sanaciji klizišta u Svrakama, koje je aktivirano 15. maja u poplavama.

U mjesnoj zajednici Blagovac, kako je za Fenu istakao sekretar ove mjesne zajednice Munib Halač situacija je zadovoljavajuća s obzirom da se zbog poplava i pojave klizišta ni jedna porodica nije morala evakuisati iz svojih kuća.

"Međutim, ostala je kritična dionica kod mezarja Tihovići i na djelu Blagovcu 5, gdje je nekoliko puta lokalni vodovod prekinut zbog kretanja tla, a dionica dovodne mreže lokalnog vodovoda Skakavac - Blagovac je dosta oštećena. Rijeka je promijenila tok, tako da u narednom periodu treba uraditi određene radove da bi se to dovelo u prvobitno stanje", kazao je Halač.

Također, jedan od trenutnih problema na području Blagovca je, ističe, deponija prema Tihovićima.

Podsjetio je da je u Blagovcu tokom vanrednih okolnosti u maju pokrenuto 12 klizišta i kretanja tla, te da su preventivni radovi stanovništva i Službe civilne zaštite Općine Vogošća završeni.

"Na više dijelova se radilo na zacjeljivanju rupa gdje je pokrenuto tlo, te su rupe sanirane na dijelu površinskih oborinskih voda na mezarju Tihovići", rekao je Halač.

Sekretar mjesne zajednice Semizovac Nermin Rizvo za Agenciju Fena je istakao da je započela sanacija klizišta Stara cesta Zukića brdo u Semizovcu.

Prva faza projekta projektne kuće “Winner project” d.o.o. Sarajevo, 50 posto sanacije, je okončana sredstvima koja je obezbijedila Općina Vogošća putem namjenskih sredstava Kantona Sarajevo.

"Projekat je pri kraju, koji je koštao oko 530.000 KM. Obuhvatio je sanaciju klizišta površinskih i dubinskih voda, a radila se kanalizaciona mreža, jer su septičke jame pravile velike probleme", rekao je Rizvo.

Realizacija ovog projekta direktno i indirektno tretira više od 1,5 hektara zemljane površine i više od 30 domaćinstava na tom lokalitetu. Ovo je sistemski način rješavanja klizišta na području općine Vogošća.

Zbog novih padavina, kaže Rizvo, u Semizovcu nema poplava, jer su ranije napravljene brane od kamena na rijeci Ljubina.