Dan borbe protiv AIDS-a
0

U svijetu živi 33,4 miliona ljudi zaraženih HIV-om

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008., u svijetu danas živi 33,4 miliona osoba zaraženih HIV-om, a u istoj godini bilo je oko 2,7 miliona novoinficiranih i dva miliona umrlih, saopćili su federalni ministar zdravstva Safet Omerović i federalni koordinator za HIV/AIDS Zlatko Čardaklija na današnjoj konferenciji za medije održanoj povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Najteža situacija je u supsaharskoj Africi gdje živi otprilike 67 posto svih inficiranih u svijetu, a bilježi se i 72 posto od ukupnog broja umrlih.

Prema podacima UNAIDS-a broj novoinficiranih u svijetu opao je u posljednjih osam godina za 17 posto, a do najvećeg progresa došlo je u supsaharskoj Africi, gdje je i najpotrebnije.

U BiH od početka epidemije, koja je počela 1986. godine, registirane su 162 HIV zaražene osobe, a AIDS se razvio kod 105.

''Iako je AIDS zahvaljujući antiviralnoj treapiji koja je izuzetno učinkovita proglašen hroničnom a ne smrtonosnom bolesti, potrebno je razviti kolektivnu svijest kod građana, jer je to jedini način na koji se toj pošasti možemo suprotstavit'' smatra Safet Omerović.

U toku ove godine u BiH je bilo šest novoinficiranih, po troje u FBiH i RS-u, međutim kod četri oboljela dijagnosticiran je AIDS, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, prvi u posljednje dvije godine.

Zlatko Čardaklija kaže da je BiH koristeći sredstva Globalnog fonda u proteklim godinama dobro radila na suzbijanju AIDS-a, a ove godine sredstvima Fonda odobrena su dva nova projekta za suzbijanje tuberkuloze i AIDS-a.

Za nastavak borbe protiv AIDS-a u Federalnom ministarstvu zdravstva planiraju pratiti rezistenciju virusa HIV na antiviralnu terapiju koja se primjenjuje kod zaraženih pacijenata te nastaviti s kampanjom podizanja svijesti građana.

"U našoj zemlji moguće je bez ikakve uputnice ili identifikacijskog dokumenta posjetiti jedan od 19 centara za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje, a sve usluge su besplatne. U ovim centrima prošle godine testirano je 5.500 osoba a ove godine tek nešto više od 2.100", kazala je Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.