BiH
0

U sudovima će do kraja godine biti 20.000 tužbi Saveza logoraša BiH

FENA
U bosanskohercegovačkim sudovima do kraja godine naći će se 20.000 tužbi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, izjavio je danas za Federalnu novinsku agenciju predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Za sada je advokatski tim Saveza predao sudovima više od 8.200 tužbi protiv Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, tražeći materijalnu naknadu za strahote i ozljede pretrpljene u vrijeme zatočenja.

Tahirović je kazao da je u pripremi 3.000 tužbi, dok će ostalih 9.000 biti predato sudovima u naredna dva mjeseca.

Najveći broj tužbi, oko 7.000, predato je sudu u Banjoj Luci. Ostale tužbe su predate sudovima u Srbiji i Hrvatskoj, a manji broj bihaćkom sudu.

Za dan proveden u logoru bivši logoraši traže najmanje 300 eura, dodajući tome fizička stradanja za koja posjeduju medicinsku dokumentaciju. Ima i zahtjeva za odštetu porodica ubijenih i nestalih logoraša.

Savez logoraša BiH ima oko 56.000 članova, od kojih je veliki broj u SAD-u, Evropi i Australiji.

„Očekujemo da će oko 80 posto naših članova podnijeti tužbe, što je više od 40.000. Ako uzmemo u obzir da će to učiniti i većina porodica ubijenih i nestalih logoraša, što je negdje oko 12.000, onda će broj podnesenih tužbi za naknadu materijalne štete, da li za osobu ubijenu u logoru, da li za osobu stradalu ili bespravno zatočenu u logoru, iznositi oko 60.000“, kazao je Tahirović.