Novac za pakete prve pomoći
0

U subotu registracija za akciju "Trka/šetnja za ozdravljenje"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Vanesa Bešlagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Podizanje svijesti o karcinomu dojke i promoviranje važnosti ranog otkrivanja te bolesti cilj je humanitarne akcije "Trka/šetnja za ozdravljenje", koja će 29. septembra biti održana na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Registracija za sudjelovanje na tom događaju bit će upriličena 8. septembra u 23 grada širom BiH, dok će to u Sarajevu biti moguće izvršiti u još nekoliko termina tokom septembra.

Novac od registracije bit će utrošen za kupovinu paketa prve pomoći za novooperirane žene koje su oboljele od karcinoma dojke i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima BiH.

Regionalna direktorica WHEP projekta Nela Hasić kaže da su proteklih godina iznajmljenim mobilnim mamografom pregledali žene u ruralnim područjima RS-a i na teritoriji Goražda, a lokacija za preglede ove godine bit će naknadno određena.

Trku/šetnju za ozdravljenje već petu godinu organizira Američka organizacija JDC i Komen u partnerstvu s 24 domaće nevladine organizacije putem Programa osnaživanja zdravlja žena - WHEP.

Svake godine taj događaj podrže i osobe koje organizirano dolaze u Sarajevo iz gradova širom BiH, strane diplomate i domaći zvaničnici, ali i volonteri i studenti iz cijele BiH.

Dosad je novac sakupljen za registraciju za tu humanitarnu akciju utrošen je za besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijekova i pakete prve pomoći.

Pokrovitelj te manifestacije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a počasna predsjednica manifestacije i ove godine je Danuta Moon, supruga američkog ambasadora u BiH.

Statistički podaci pokazuju da u BiH svake godine od karcinoma dojke oboli oko 1.300 žena, a njih 500 izgubi bitku za život.

Broj sudionika humanitarne akcije "Trka /šetnja za ozdravljenje" iz godine u godinu je veći, a ove godine očekuju se 6.500 do 7.000 sudionika. Taj projekt realizira se širom svijeta, a na njemu sudjeluju oko milion ljudi.