BiH
0

U subotu protestni skup protiv izgradnje spomenika na Zlatištu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Grupa građana Sarajeva pozvala je sugrađane i sugrađanke da se sutra u pet do dvanaest pridruže protestnom skupu na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić" i na taj način iskažu protivljenje podizanju spomenika na lokalitetu Zlatišta odakle su tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijani nedužni građani.

Uime neformalne grupe građana poziv su danas s pres-konferencije u Sarajevu uputili Salim Bajramović, predstavnici nevladine organizacije "Dječiji pokret za mir" Ivana Mostarac i Malik Garibija, te Sejo Alić i Šukrija Efendić.

Uz podsjećanje na ono što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pozvali su građane Sarajeva da vlastitim prisustvom mirnom i dostojanstvenom skupu iskažu svoje neslaganje s novim pokušajima sijanja straha, mržnje i podjela u BiH.

Istovremeno, upućen je i apel onima koji stoje iza ideje o izgradnji spomenika na lokalitetu Zlatišta "da se probude i prestanu manipulirati osjećanjima žrtava" te da se okrenu izgradnji povjerenja, suživota i sretnije budućnosti za sve bh. građane i narode.

Protestni skup na mjestu gdje su pale prve žrtve opsade Sarajeva prilika je i za odavanje počasti Suadi Dilberović i Olgi Sučić i svima onima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani neovisnosti Bosne i Hercegovine i najviših civilizacijskih vrijednosti, poruka je neformalne grupe građana.