BiH
0

U subotu koncert Limenog orkestra ispred sarajevske Katedrale

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U svečanoj dvorani u Vijećnici sutra u 12:30 sati bit će potpisan Sporazum o saradnji između Grada Sarajeva i austrijskog grada Bad Ischla.

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji Sarajeva i Bad Ischla u Vijećnici, koncert Limenog orkestra iz ovog austrijskog grada ispred Katedrale će održati za sve prisutne.

Sporazum će potpisati gradonačelnici Ivo Komšić i Hannes Heide i potom se obratiti novinarima.

U umjetničkom dijelu programa učestvovat će Kvartet harmonika sarajevske Srednje muzičke škole. Kvartetu će se pridružiti Limeni orkestar iz Bad Ischla, koji će izvesti dvije kompozicije u auli Vijećnice, a potom od 13:30 sati, prodefilovati starim dijelom grada do Katedrale, gdje će za građane i goste Sarajeva održati polusatni koncert.

Gradonačelnici Sarajeva i Bad Ischla po prvi put su uspostavili odnose učestvujući na prigodnim manifestacijama tokom jubilarne 2014. godine. Povezala ih je povijest. U Sarajevu se dogodio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika 28. juna 1914. Mjesec dana kasnije, 28. jula, u Bad Ischlu je potpisan manifest pod nazivom "Mom narodu" kojim je najavljen početak Prvog svjetskog rata.

Ovu sudbinsku povezanost oba grada su potvrdila potpisivanjem Sporazuma o saradnji 6. novembra prošle godine u Bad Ischlu. Sporazum koji će u subotu potpisima gradonačelnika Komšića i Heidea biti potvrđen i u bh. prijestolnici, ojačat će prijateljstvo i unaprijediti međusobnu saradnju na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Bad Ischla.