BiH
38

U subotu izložba dječijih radova iz radionice Mali grnčari

Klix.ba
Djeca iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave od 3. oktobra 2014. godine imaju priliku pohađati radionicu keramike u sklopu projekta "Mali grnčari" koji implementira Udruženje TAKO. Projekat se realizuje uz podršku Općine Centar.

Radionica "Mali grnčari" za cilj ima upoznavanje djece iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave, sa glinom, njenim mogućnostima u domenu kreativnog izražavanja, kao i boljoj afirmaciji djece bez roditeljskog staranja unutar bh društva.

Također, kroz projekat aktivno bi se radilo i na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje, ali i podizanju svijesti o važnosti kulture i tradicije u cilju jačanja odnosa unutar društva i lokalne zajednice, ističu iz Udruženja TAKO.

Očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa u BiH je izuzetno važno, posebno zbog činjenice da je svijest o BiH kulturnoj baštini, a samim tim i o postojanju grnčarstva kao njenog dijela, veoma mala. Zbog toga je veoma važno da se ta svijest razvija prvenstveno kod djece i mladih ljudi.

Djeca bez roditeljskog staranja tokom svog života suočavaju se sa dosta velikim problemima, koji rezultiraju manjkom samopouzdanja i prihvaćenosti od strane društva, što opet veoma često rezultira njihovim problematičnim ponašanjem, nedostatkom motivacije za učenjem i napredovanjem, te doprinosu lokalnoj zajednici i drušvu u cjelini.

Zbog svega navedenog, veoma je važno što se kroz radionice radi i na socijalnoj integraciji djece unutar društva, podizanje njihovog samopuzdanja, razvijanju kreativnosti i njihovog identiteta, što je ujedno i potreba društva u cjelini.

Rezultat radionice bit će prikazan kroz izložbu koja će se održati u subotu, 29. novembra u KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" s početkom u 11 sati.

Udruženje TAKO je nevladina organizacija registrovana u septembru 2013. s područjem djelovanja u oblasti umjetnosti i kulture. Svoje djelovanje usmjerava ka osnaživanju umjetnika, djece, mladih, žena i uopšte zajednice, kroz promociju i podršku u istraživanju primjenjenih umjetnosti, te stvaranje prostora za umjetnike i motivirane individue koje žele unaprijediti kvalitet svog života. Svoje napore usmjerava i ka oživljavanju i promociji umjetnosti koje su zaboravljene u Bosni i Hercegovini.