"Evropska sedmica mobilnosti"
4

U subotu "Dan bez automobila" u Banjoj Luci

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Grad Banja Luka će se i ove godine uključiti u obilježavanje "Evropske sedmice mobilnosti", čiji će centralni događaj, poznatiji kao "Dan bez automobila", biti organizovan u subotu, 22. septembra.

Na taj dan od 11.00 do 13.00 sati bit će obustavljen saobraćaj u užem centru grada, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Robne kuće "Boska", osim za vozila javnog prevoza.

Iz Administartivne službe grada ističu da će biti osiguran besplatan prevoz za putnike koji u navedenom periodu uđu u autobuse kod "Boske" ili "Pošte".

Građanima će biti skrenuta pažnja na značaj zdrave životne sredine, te će biti promovisani alternativni načini prevoza, i usmjerena pažnja na sigurnost u saobraćaju.

Na platou ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske već je postavljen poligon za obuku djece u saobraćaju, predškolskog i školskog uzrasta, a u Gradskom parku "Petar Kočić" biće organizovano mjerenje aerozagađenja i nivo buke u gradskom jezgru.

U obilježavanje "Dana bez automobila" uključiće se i banjalučki osnovci, a podršku su pružili Auto-moto savez Republike Srpske, Auto-moto društvo Banja Luka, Savjet za bezbjednost saobraćaja, te autoprevoznici koji obavljaju javni prevoz na području grada.

Ovogodišnja zvanična tema "Evropske sedmice mobilnosti" je "Kretanje u pravom smjeru" i "Planiranje po mjeri čovjeka", tako da je fokus na održivom planiranju gradova sa ciljem osiguravanja većeg kvaliteta života, te smanjenja izduvnih gasova i buke.