BiH
3

U staroj jezgri Mostara manje turista nego lani, prodavači i skakači zabrinuti

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS)
Trgovci koji drže male dućane u Starom gradu poručuju da je u Mostaru, uprkos lijepom vremenu, manje turista u ovoj predsezoni nego prošlih godina.

Neki trgovci nisu čak ni otvorili svoje dućane čekajući udarni dio sezone jer im se, kako kažu, trenutno ne isplati raditi. Malobrojni turisti koji ovih dana posjećuju Mostar dolaze mahom iz Južne Koreje, a jednu takvu grupu smo zatekli u obilasku Starog grada.

Prošlih godina u ovo doba su Mostar u većem broju najviše posjećivali Talijani, ali ove godine ih skoro da ih i nema. Ponuda suvenira u dućanima prilično je jednoobrazna, osim u nekoliko prodavnica koja se bave unikatnim radom, bakrorezom i slikarstvom.

Naš fotoreporter saznaje da je prodaja suvenira opala zato jer su posljednjih godina većina turista koji posjećuju Mostar oni slabije platežne moći, a i globalna ekonomska situacija donekle utječe na prodaju.

Skakači sa Starog mosta su također posvjedočili da su prošlih godina u ovo vrijeme češće skakali za turiste, a danas to čine jednom ili nijednom dnevno. Na ulicama nismo zatekli nijednog prosjaka, a vrijeme će pokazati da li je to zbog policijske zabrane prosjačenja ili manjka turista.

Turistička zajednica grada Mostara mora više učiniti za privlačenje turista, a i sami trgovci i ugostitelji svojom raznovrsnijom ponudom. Mnogi turistički radnici, a i ljudi koji žive od prodaje usluga u staroj jezgri grada ističu da je pravi turizam kad turista prenoći u gradu te da nije dovoljan samo dvosatni obilazak Starog grada.